Vierdaagse voor lucht

Vierdaagse voor lucht

Wandelen betekent kilometers frisse lucht en een goede conditie, ook met astma. Dat is niet voor iedere longpatient weggelegd. Steun daarom mijn Vierdaagse, voor een wereld zonder longziekten.
Actievoerder
Karolien van Wijk
Streefbedrag
€ 900,00
gedoneerd
€ 740,00Blog

 

Driekwart

donderdag 20 juli 2017 19:26
De derde dag zit er op! Voor het eerst moest ik tussen het feesten en genieten door ook echt even doorbijten: pijnlijke kuitspieren, een schuurplek naast mijn grote teen (nooit eerder last van gehad), buien in de eerste vijftien kilometer en dat driekwart niet echt iets is. Op de eerste dag is de kop er af, op de tweede dag ben je op de helft en op de derde dag... Die loopt onder andere langs een kanaal waar je het juichende publiek opeens ontzettend mist. Gelukkig staat de beruchte Zevenheuvelenweg vol met feestende mensen, en de laatste kilometers gingen als een trein. De Vierdaagsewijsheid wil dat wie dag drie haalt, dag vier ook uitloopt. Morgen lopen we naar de finish toe!
Top

Warmwarmwarm

woensdag 19 juli 2017 19:10
Geen verbazingwekkend kop, want het wás warm. Boven de dertig graden en plakkerig, met gelukkig niet al te veel zon. Ik kan natuurlijk stoer zeggen dat het vorig jaar allemaal erger was, maar dat maakte het vandaag niet minder heet. Petje op, natte handdoek in je nek, voldoende drinken en eten, en doorlopen (maar wel iets langzamer). Na twintig kilometer verwisselde ik mijn sokken, en kon ze bijna uitwringen. Bij het avondeten ging het over de uitvallers. Veel, dat was zeker. 1500 Plus, gokte de meest ervaren loper. 1525 Telde de organisatie. Naar, heel naar voor iedereen die het niet gered heeft. Mij is het gelukkig weer gelukt, de startkaart voor morgen ligt klaar.
Top

Een feest van 40 kilometer

dinsdag 18 juli 2017 19:09
Ik kan veel met taal, maar omschrijven hoe groot het feest is dat 4Daagse heet is moeilijk. Dat de hele omgeving van Nijmegen je steunt, aanmoedigt en toejuicht is fantastisch. Ik heb het merendeel van de dag met een grijns van oor tot oor rondgelopen en vind nu nog dat dit de vier leukste dagen van het jaar zijn. Het was inderdaad warm, maar nog niet zo warm als vorig jaar en met een dom zonnehoedje en voldoende drinken was het te doen. Of ik het over drie dagen nog zo leuk vind? We gaan het zien. Dag 1 is (zonder blaren) binnen!
Top

Of het zwaar is

maandag 17 juli 2017 12:15

Nog een nachtje slapen en dan… Met de stroom meelopen!

Er is me de afgelopen weken vaak gevraagd hoe zwaar zo’n Vierdaagse nou is. Meestal werd dat trouwens geformuleerd als een veronderstelling, waarbij ik alleen maar bevestigen hoefde te antwoorden. Ja, een Vierdaagse is zwaar, simpelweg omdat het lange afstanden en vier dagen zijn. Maar je hoeft eigenlijk alleen maar te lopen, zo lang je het ene been voor het andere krijgt kom je er wel.

Ik ben van huis uit bergwandelaar. Dat is ook lopen, maar dan met een rugzak vol tent, slaapspul, eten en warme kleren over smalle paadjes, die zelden prettig gemarkeerd zijn. Kaart en kompas zorgen voor de route, de bergen voor water en de brander voor eten, de wc is bij de eerste boom links. Een bergwandelaar maakt doorgaans niet veel kilometers per dag. Je telt ook geen kilometers, maar loopuren, omdat je tempo in een moeras of bij een steile klim flink inzakt.

Dan de Vierdaagse; alles is al geregeld, inclusief het feest. Het enige wat ik hoef te doen is lopen en genieten. En geld ophalen voor het Longfonds. Tussenstand op dit moment; 610 euro. Hoera!

Top

Nog vijf nachtjes slapen...

donderdag 13 juli 2017 21:15
Nog vijf nachtjes slapen en dan sta ik megaveeltevroeg naast mijn Nijmeegse loggerbedje voor de eerste Vierdaagsedag. De trainingen zijn voltooid, de administratie die bij zo’n tochtje hoort is af en de eerste spullen liggen klaar naast mijn rugzak. Ik had al eens eerder gezegd dat het best lastig is om trainingsmaatjes te vinden, simpelweg omdat er weinig mensen zo idioot zijn om meer dan 25 kilometer te lopen. Even dacht ik mijn laatste training alleen te lopen, maar toen stelde een dapper appgroepje van wandelaars voor om twintig kilometer mee te lopen. Gezellig, en ik liep voor ik op het afgesproken station zou arriveren alvast een kleine tien kilometer om wat energie kwijt te kunnen. We liepen met z’n zessen, het was mooi weer en gezellig, en op het strand bij Scheveningen werd spontaan besloten dat we een omweggetje van vijf kilometer extra zouden pakken. 25 Kilometer met gezelschap, in totaal dertien kilometer alleen en 0 blaren. Goede eindstand. Met meer dan 600 kilometer in de benen hoeft ondergetekende neuroot zich alleen nog zorgen te maken over kleine dingetjes. Zo is mijn haar nu te lang, zodat het in Nijmegen in een staartje kan, en loop ik uit angst voor blaren op gympen die nog ouder en afgetrapte zijn dan de exemplaren waarop Mark Ruitte momenteel onderhandelt. Alles zal dus wel goed komen. Net weer een puntje van de voorbereidingen afgevinkt: een paar mooie flessen wijn gehaald voor logeeradres. Jawel, ook de slijter heeft me veel succes gewenst.
Top

42!

zaterdag 10 juni 2017 18:09
De eerste 42 kilometer zijn binnen! Het is een fijn trainingsmijlpaaltje, en het is nog fijner om te merken dat ik geen blaren of ander lopersleed heb opgelopen. Ik heb zelfs volop kunnen genieten van de mooie route van de Kippenloop (aanrader voor wie van duinen houdt!) en stiekem 43 kilometer gelopen omdat de bus niet dichtbij het startpunt stopt. Het shirtje op deze blije foto na de finish is overigens het Longfonds-shirtje, maar in de felle zon is het lastig foto's maken. Het logo houden jullie tegoed!
Top

Luchtkwaliteit is wel een dingetje

maandag 22 mei 2017 16:57
De maanden mei en juni betekenen voor de meeste Vierdaagselopers trainen, trainen en trainen. Er bestaan mensen die de Vierdaagse lopen zonder een stap training, maar die zijn vrij zeldzaam. Ik liep afgelopen zondag van Utrecht naar Wijk bij Duurstede, 35 kilometer zonder blaren of serieuze spierpijn. Ik zit blijkbaar goed op schema, ondanks twee maanden blessuretijd. Het was ook nog eens een prachtige tocht op een van de eerste mooie zomerdagen. Zoals veel longpatiënten ben ik min of meer verplicht om te sporten. Als ik een paar keer per week sport, heb ik meer lucht en ben ik minder vaak ziek, de moeite waard dus. Een wedstrijdsporter ben ik niet, maar van een lang stuk wandelen, een rondje hardlopen of een uurtje schaatsen word ik wel heel blij. De laatste tijd fiets ik zelfs regelmatig naar mijn werk, negentien kilometer enkele reis, terwijl ik eigenlijk niet van fietsen houd. Bij al dat sporten is luchtkwaliteit een dingetje. Omdat ik ernstig intrinsiek astma heb, ben ik extra gevoelig voor slechte luchtkwaliteit, en de kwaliteit van de lucht is in Nederland eigenlijk altijd slecht. Alleen verschilt de mate waarin de luchtkwaliteit slecht is. De meeste fietsers zullen voorafgaand aan hun tocht op de buienradar kijken. Ik kijk op de luchtkwaliteitapp. Als de app ‘matig’ aangeeft, durf ik de fietstocht nog wel aan, bij een onvoldoende pak ik de trein. Niet alleen de luchtkwaliteit is van belang, ook de activiteit maakt uit. Hoe lang ik ook wandel, ik ga niet dieper in- en uitademen dan ik nu achter mijn bureau doe, tenzij ik met een zware rugzak loop of een lang stuk moet klimmen. Als ik ga fietsen adem ik iets dieper in, bijvoorbeeld omdat ik bij tegenwind toch nog een beetje tempo wil houden, of gewoon omdat ik geen fietsconditie heb. Dan hardlopen. Hardlopers hijgen, de een al na honderd meter, de ander pas na een halve marathon. Wie hijgt gaat heel diep in- en uitademen, en inhaleert daarmee ook alle in de lucht aanwezige rotzooi extra diep. Dat betekent dat het voor mij alleen verantwoord is om te gaan hardlopen als de luchtkwaliteit een voldoende scoort. In de praktijk gebeurt dat alleen om vier uur s’nachts, of als het al dagen waait en regent. “Die app is er niet voor niets, Karolien”, zei de longverpleegkundige. Sindsdien loop ik een stuk vaker op wandelschoenen dan op hardloopschoenen. Of ik het hardlopen mis? Soms, als er in mijn woonplaats spandoeken worden uitgehangen voor grote hardloopevenementen. Maar de lange wandelingen met als hoogtepunt de Vierdaagse maken een hoop goed. Gelukkig hoor ik tot de mensen die moeten trainen voor de Vierdaagse!
Top

Schone lucht en veel geld

dinsdag 2 mei 2017 20:06

Onze week vakantie op het eiland Man was niet bedoeld als training voor de Vierdaagse, maar als relaxte wandelvakantie. Lekker wandelen, lekker eten, lekker uitrusten, en dat is gelukt. Toch laat de teller 95 wandelkilometers zien. En wat voor kilometers; je kunt op Man op vlakke paden lopen, maar je het hoeft natuurlijk niet. Het spectaculairste stuk was een klimmetje van 400 meter achter elkaar over een steil kustpad. Daarbij vergeleken stellen de Vierdaagseheuvels bij Groesbeek helemaal niets meer voor.

Het is heerlijk om te merken hoe fijn het is om schone lucht in te ademen. Man is weliswaar bekend van de TT-races, maar het is vooral een eiland vol natuur en frisse zeewind. De lucht ruikt naar zout, dennenbossen en bloeiende meidoorn.

Het is na zo'n vakantie altijd weer even wennen om weer in de vieze lucht van Nederland te zijn. Het verschil is letterlijk voelbaar; alsof mijn longen van uitgelubberd postbode-elastiek zijn en ik ze voor elke ademteug apart opdracht moet geven. Het went, en een weekje na de vakantie weet ik niet beter. Maar ik heb wel een beetje heimwee naar de frisse lucht op dat mooie groene eiland in de Ierse zee....

Het is wel heel fijn om te merken dat ik binnen twee weken mijn streefbedrag binnen had. Alle gulle gevers van harte bedankt! Voor wie nog wil doneren heb ik net gewoon mijn streefbedrag verdubbeld. Op naar de 600 euro voor het Longfonds!

Top

Fysio, fysio

woensdag 19 april 2017 17:53

"Tijd voor een high five!" De fysiotherapeut lijkt even blij als ik. Niet mijn longen, maar mijn heupgewrichten leken roet in het eten te gooien. Aan beide kanten van je heupen zitten slijmbeurzen, en die van mij waren allebei ontstoken. En de peesplaten die over deze slijmbeurzen langs de knieen naar beneden lopen waren ook pijnlijk.

Het begon in oktober. De huisarts schreef rust en pijnstillers voor, en daarmee zou het over moeten gaan. Dat deed het niet. De fysiotherapeut schreef oefeningen voor. Die hielpen niet. De orthopeed haalde me door een MRI-scanner, maar zag niets. De sportarts gaf injecties, maar ook dat hielp niet. Uiteindelijk bleek de combinatie van steunzolen en weer andere oefeningen van mijn fysiotherapeut de juiste oplossing te zijn. En een paar maanden rust. U leest het goed. In januari tikte ik 135 kilometer op wandelschoenen weg (ik mocht niet rennen of schaatsen, maar wel wandelen), in februari en maart stond de teller op nul. Ik heb zelfs een ruime week op krukken gelopen, terwijl ik de avonden op de bank doorbracht met op beide heupen een zak ijs tegen de pijn. Niet leuk, helemaal niet leuk.

Maar nu is het april. Genezen ben ik nog niet, maar je kunt weer op mijn heupen duwen zonder dat ik gillend tegen het plafond spring. En belangrijker; op het moment dat ik dit schrijf heb ik weer 65 kilometer gelopen, de kleine wandelingetjes tussen werk en station niet meegeteld. De mooiste wandelingen waren natuurlijk met Pasen. Al jaren gaan we het Paasweekende met een groepje kamperen en wandelen in Duitsland of Belgie. Grote afstanden lopen we niet, maar gezellig is het zeker. De grote uitdaging zat voor mij in de heuvels van Sauerland, onze bestemming van dit jaar. Kon ik dat? Ja, ik kan weer over heuvels lopen zonder protesten van mijn heupen. Wandelstokken en een gematigde snelheid zijn nog wel handig daarbij. De beloning? Een enorm stuk Duitse aardbeientaart met veel slagroom, en een flinke portie sneeuw op mijn tent. Daar hadden we op Tweede Paasdag echt niet meer op gerekend!

Volgende week wandel ik gewoon door, maar dan op het Engelse eiland Man. En daarna? Daarna beginnen de echte Vierdaagsetrainingen, met lekker veel wandelingen van dertig of meer kilometer. Ik houd jullie op de hoogte.

Top

Tussenstand

Gedoneerd
€ 740,00
Actie is afgelopen

Waardering

5 Stemmen

Top donateurs

  • Wiegert
  • Bas
  • Franka Hummels
  • Barbara
  • Anoniem
  • Hugo Buddelmeijer
  • Maurits Wever
  • Awareness
  • Otto
  • Wilma en Pelle Mug